News Stand

a collection of articles written by Customer Focus consultants

10 principii pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa incepi o afacere de succes

Vrei să începi o afacere? Nu ştii dacă vei reuşi? Toţi cei cu care vorbeşti, în loc să te încurajeze, îţi aduc aminte că este criză şi mai bine mai aştepţi?

Îţi pot oferi în continuare câteva principii simple pe care şi eu le-am învăţat în timp, de la clienţii mei, sau le-am învăţat (plătind uneori un preţ mare) experimentând în afacerea mea. În felul acesta îţi pun la dispoziţie o experienţă de 10 ani de antreprenor şi consultant în egală măsură.

Renunţă la statutul de angajat imediat. Dacă vrei să ai afacerea ta, trebuie să înveţi ce înseamnă riscul. Nu poţi să fii şi angajat, şi antreprenor în acelaşi timp. Nu îţi recomand să rămâi la locul de muncă până când îţi vine o idee. Nu îţi recomand nici duplicitatea (şi angajat, şi antreprenor), pentru că vei ajunge să nu faci bine niciuna din cele 2 activităţi şi nu e nici corect faţă de angajatorul tău. Ia-ţi cariera în propriile mâini şi asumă-ţi responsabilitatea. S-ar putea să reuşeşti.

Explorează ideile de afaceri: stai de vorbă cu prieteni, mergi la întâlniri de networking cu alţi întreprinzători, citeşte despre afaceri, călătoreşte în străinătate şi vezi ce idei îţi pot veni din ceea ce vezi acolo, angajează-ţi un coach, caută pe internet, visează. Fă o listă cu toate ideile şi încearcă să-ţi imaginezi ce ai vrea să faci. Indiferent unde eşti (la volan, pe stradă sau într-un magazin), dacă vine o idee, noteaz-o imediat în telefonul tău mobil (sigur ai unul).

Explorează-ţi propriile talente: stai de vorbă cu tine şi află ce talente ai, ce îţi place să faci, ce îţi dă cea mai mare energie, cum te visezi peste 10 ani. Caută să înţelegi cum ai putea să-ţi foloseşti talentele şi ceea ce îţi place pentru a crea un business de succes. Asociază talentele şi calităţile tale cu o idee de afaceri şi ia o decizie: „Voi face această afacere pentru că…”

– Construieşte un plan de afaceri. Afacerile se fac întâi pe hârtie. Nu investi nici un leu până nu ai făcut toate calculele. Nu ştii să faci plan de afaceri? Asta nu e o piedică pentru tine. Internetul e plin de sfaturi. Unele costă foarte puţin, altele sunt gratuite. Caută un program care să fie uşor pentru tine, urmează sfaturile şi scrie planul de afaceri. Construieşte planul de afaceri imaginându-ţi că dacă va fi bun, un investitor îţi va da banii necesari începerii afacerii.

– Nu-ţi pierde nici o clipă încrederea în afacerea ta. Un antreprenor nu-şi pierde încrederea niciodată. În meseria mea lucrez cu antreprenori şi pot să spun că nici unul dintre antreprenorii cu care am lucrat până acum nu are în vocabularul său expresia „nu se poate”. Chiar dacă nu le este uşor, sunt foarte încrezători şi nu renunţă niciodată. Aceia care renunţă nu mai sunt antreprenori. Întrebările principale ale unui antreprenor sunt: „când?” şi „cât?”. Foarte rar „cum?”.

– Vorbeşte despre afacerea ta, doar cu cei care ar putea să te ajute. Vorbeşte despre afacerea ta cu alţi antreprenori care pot să-ţi dea încredere. Nu vorbi cu aşa-zişii prieteni care abia aşteaptă să îţi spună „Stai liniştită dragă, laşi tu un loc de muncă aşa călduţ pentru cai verzi pe pereţi?” „Pe vremurile acestea este riscant”. În nici un caz nu vorbi despre afacerea ta cu părinţii tăi, mai ales dacă ei au lucrat toată viaţa la stat. Îţi vor spune: „ce faci, mamă, îţi distrugi viaţa?”

– Ai grijă cu cine te asociezi, dacă vei alege să faci acest lucru. Eu sunt pentru afacerile cu mai mulţi acţionari. Indiferent că acţionarii sunt fraţi sau foşti colegi de grădiniţă, au nevoie să îşi stabilească reguli, norme şi aşteptări foarte clare încă de la început, în cel mai mic amănunt: rolul fiecăruia, aportul fiecăruia, implicarea fiecăruia, aşteptările fiecăruia. Aveţi grijă să delimitaţi foarte bine responsabilităţile şi să le respectaţi, altfel veţi fi „doi sau trei pe un loc”. Creaţi încă de la început valorile după care vă ghidaţi acţiunile în această afacere.

– Stabileşte încă de la început când vei face exit-ul şi cum. Pare foarte ciudat să te gândeşti la exit când nici măcar nu ai început. Sunt mulţi antreprenori care nu se gândesc la exit pentru că au impresia că afacerea va fi a lor o veşnicie. În primul rând, ei nu trăiesc o veşnicie (asta este prima formă de exit), în al doilea rând, vor fi nevoiţi să se pensioneze la un moment dat, în al treilea rând, poate vor să vândă o parte din acţiuni. Dacă sunt mai mulţi parteneri în afacere, exit-ul este un subiect care trebuie lămurit încă de la început.

– Nu cheltui banii pe care îi produce afacerea ta în primii ei ani de existenţă. Dacă vrei să construieşti o afacere sănătoasă, nu o omorî încă din faşă. Afacerea va începe să producă bani, dar afacerea are mai multă nevoie de banii pe care îi produce decât ai tu, pentru nevoile personale. Un client de-al meu mi-a mărturisit că în primii 5 ani de existenţă ai afacerii sale nu a scos bani din firmă pentru nevoile personale în afară de salarii. Acum are o afacere de peste 20 de milioane de euro. Cred că dacă vei respecta această regulă măcar pentru primii 3 ani, vei avea succes.

– Nu angaja rude şi prieteni în firma ta. Chiar dacă ai o afacere înfloritoare, care merge foarte bine încă de la început, refuză-ţi rudele, prietenii şi soţul. În afaceri nu amesteci lucrurile. Nu poţi să fii şi prieten cu cineva, şi şefa lui în acelaşi timp. Cum îi vei spune că nu eşti mulţumită de el/ea şi că vrei să închei colaborarea? Cum mai rămâneţi prieteni după acest episod? Alege oameni de calitate, nu angaja pe cineva doar pentru că nu ai găsit pe altcineva mai bun.

Eduard Till10 principii pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa incepi o afacere de succes
Share this post

Join the conversation