News Stand

a collection of articles written by Customer Focus consultants

Bune si rele in antreprenoriatul feminin

Femeia antreprenor: dedicată, înţeleaptă, corectă, responsabilă, prezentă, diplomată, neînfricată. Sunt oare acestea atribute ale succesului în antreprenoriatul feminin?

Ce este bine să ştie o femeie care vrea să înceapă o afacere nouă? Ce va fi bine şi ce poate fi rău? Am selectat câteva idei din experienţa mea şi a clientelor mele şi pot să le împărtăşesc cu voi acum, la sfârşit de an.

Ce va fi bine dacă începi o afacere nouă?

Îţi vei controla timpul în totalitate: ziua, săptămâna, luna, anul vor fi ale tale, le vei planifica aşa cum vrei tu. Timpul tău de lucru, care în trecut aparţinea altora, acum este al tău şi decizi ce vrei să faci cu el. Vrei să începi să lucrezi la 6 dimineaţa? Poţi să o faci. Vrei să stai o zi la spa? Poţi să faci şi asta, dacă vrei. Tu decizi. Tu eşti şefa.

Vei face cu drag ceea ce îţi place. Cele mai multe afaceri pornesc de la o pasiune, de la ceva la care ne pricepem sau care ne place. Să faci ceea ce îţi place în fiecare zi îţi aduce multă bucurie şi multă energie, nu simţi când zboară timpul şi vei fi foarte mulţumită de rezultatele muncii tale.

Nu te vei plictisi niciodată. În primul rând pentru că nu ai timp şi în al doilea rând pentru că antreprenorii nu se plicti­sesc din principiu. Costă mult.

Poţi să îţi creezi un mediu de lucru aşa cum îţi doreşti. Vrei să ai un mediu de lucru relaxat şi sănătos pentru tine şi pen­tru angajaţii tăi? Nimic mai simplu: îţi închiriezi o vilă lângă un parc, amenajezi un spa şi o sală de fitness. Sau poate vrei să ai angajaţi “remote”, să ai costuri mici, pentru că se poate lucra de la distanţă. Şi asta este posibil. Închiriezi un birou virtual şi te vezi cu angajaţii o zi pe lună sau la două săptămâni.

Nu ai şefi. Nu mai trebuie să aştepţi recunoaştere, feedback, mărire de salariu sau promovare. Nici nu trebuie să aştepţi o decizie care te priveşte. Eşti liberă.

Vei fi admirată şi invidiată. Nu este un lucru rău să fii invidiată sau admirată. Bucură-te, pentru că dacă este aşa, în­semnă că eşti relevantă, înseamnă că poţi să fii un model pentru cei din jurul tău.

Vei avea mai mulţi bani. În mod sigur vei avea mai mulţi bani, pentru că altfel nu merită efortul. Banii au energia lor dacă ştii să o foloseşti. Este bine să porneşti afacerea cu gândul de a face bani.

Poţi să înveţi mai mult. Acum tu decizi ce cursuri faci, ce înveţi. Uneori vei fi nevoită să înveţi pentru că ai nevoie să iei decizii în situaţii cu care poate nu te-ai confruntat în trecut. Unele lecţii vor fi luate din mers. Fiecare zi, fiecare interac­ţiune pe care o ai, fiecare proiect poate fi o lecţie bună pentru tine. Să fii conştientă, doar, ca lecţiile pe care le iei din mers pot să fie scumpe.

Vei fi mult mai rapidă. Vei face într-o zi cât făceai la locul de muncă în 5. De cele mai multe ori pentru că ai resurse, dar şi pentru că poţi lua deciziile mult mai repede.

Ce poate fi rău sau nu îţi va plăcea:

Uneori trebuie să fii „fată rea”. Chiar dacă urăşti asta, să ştii că sunt situaţii care te provoacă să iei „decizii nepopulare”: să concediezi un angajat, să schimbi un furnizor, să confrunţi un client care nu plăteşte, să confrunţi un partener.

Trebuie să te gândeşti la bani tot tim­pul. Timpul tău se măsoară în bani, deci­ziile se măsoară în bani, furnizorii vor bani, angajaţii vor bani, statul vrea bani. Vei avea o relaţie ardentă cu banii. Uneori această relaţie te va doborî, alteori te va ri­dica.

Vei fi speriată rău câteodată. Chiar dacă vrei, nu poţi controla tot ce se întâmplă în jurul tău. O lege nouă îţi poate pune afacerea în dificultate. Un competitor care a apărut de nicăieri şi care îţi copiază pro­dusele şi serviciile, îţi ia clienţii şi uneori şi angajaţii te poate speria. Recesiunea care se adânceşte poate să te sperie. Ai ne­voie să fii cu picioarele pe pământ şi să nu arăţi niciodată că eşti speriată.

Vei avea deziluzii. Vei vedea că cei mai buni prieteni nu cumpără produsele tale sau nu te recomandă; cel mai bun mana­ger, în care ai investit multă încredere, te anunţă cu nonşalanţă într-o zi că pleacă la competiţie pentru un salariu mai mare; cel mai bun client e luat şi el de competiţie. În afaceri nimic nu este câştigat pe viaţă, trebuie să lupţi şi să nu oboseşti niciodată.

Vei fi nevoită să îţi asumi riscuri. Uneori vei lua decizii pe care nu le poţi calcula cu exactitate. Dacă poţi să faci previziuni şti­inţifice, e minunat, dar de foarte multe ori te vei arunca în luptă „cu mâinile goale”. De cele mai multe ori ar trebui să câştigi lupta.

Nimic nu e al tău. Sună foarte ciudat, dar, deşi eşti “owner”, mai nimic nu e al tău. Nu poţi să faci chiar ce vrei şi când vrei. Trebuie să respecţi reguli şi legi. Dacă lu­crurile merg foarte bine, nu îţi pasă.

Deci, draga mea cititoare neînfricată, dacă îţi faci o afacere sau dacă ai o afacere, fii mândră de tine!

Eduard TillBune si rele in antreprenoriatul feminin
Share this post

Join the conversation